Site pictogram www.112Tubbergen.nl

Stop de stille sluipmoordenaar!

Het afgelopen jaar waren er weer veel meldingen van (bijna) ongevallen met koolmonoxidevergiftiging. Zo’n vergiftiging kan iedereen overkomen. Maar weet je dat bijna de helft van de ongevallen gebeurt met een moderne cv-installatie?

Daarom start Brandweer Nederland op 1 februari de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’. Dit doen ze samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting, de 25 brandweerregio’s en de GGD’en. Samen roepen ze op om de volgende acties thuis uit te voeren: ventileren, controleren en alarmeren.

Johan had een koolmonoxidevergiftiging
‘’Vijf jaar geleden had ik nachtdienst. Na het slapen overdag had ik last van duizelingen en lichte hoofdpijn. Buitenshuis ging het beter’’, zegt Johan van Wel. Johan is in het dagelijks leven vrijwillig brandweerman bij post Beneden-Leeuwen. ‘’Na het ‘voorslapen’ voor de volgende nachtdienst voelde ik me weer niet fit. Maar ik ben toch gaan werken. De volgende ochtend kwam ik opgeknapt thuis. Tot mijn verbazing was mijn vrouw nu duizelig en draaierig. Uiteindelijk bleek het om een koolmonoxidevergiftiging te gaan. De installateur had een fout gemaakt bij het instaleren van de cv-ketel.”

Vage griepklachten door koolmonoxidevergiftiging
Blootstelling aan een té hoge concentratie koolmonoxide kan tot koolmonoxidevergiftiging leiden. Dat voelt in eerste instantie als een beginnend griepje. Je krijgt hoofdpijn, wordt misselijk, moet overgeven en bent moe. Je kan ook verward raken. Sta je nog langer bloot aan het gas? Dan kan dit bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben.
Net als Johan herkennen veel mensen de verschijnselen van een koolmonoxidevergiftiging niet.

Ventileren, controleren, alarmeren
Omdat je koolmonoxide niet ruikt, proeft of ziet is het levensgevaarlijk. Gelukkig kun je wel zelf actie ondernemen. Een koolmonoxidevergiftiging voorkom je door:
– Je huis continu ventileren.
– Verbrandingstoestellen (cv-ketel) regelmatig (laten) controleren.
– Een CO-melder ophangen in huis.

Test jezelf
Wil je weten hoe je een koolmonoxidevergiftiging kan herkennen en voorkomen? En wat je moet doen bij een koolmonoxidevergiftiging? Doe dan de online test. Na het invullen van zeven vragen krijg je direct te zien of je antwoord goed of fout is. En natuurlijk krijg je tips en adviezen. Je vindt hier de test.

(bron: Brandweer)

Het laatste 112-nieuws uit Tubbergen rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Tubbergen! Volg ons ook op Facebook!
Mobiele versie afsluiten