Drie verdachten aangehouden voor jarenlange uitbuiting en mishandeling zwakbegaafde man in Tubbergen

Onder leiding van het Functioneel Parket heeft de Inspectie SZW afgelopen maandag twee doorzoekingen verricht in een woning in de gemeente Tubbergen en in een winkelruimte in de gemeente Almelo. De doorzoekingen vonden plaats in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke uitbuiting van een zwak begaafde man. Er zijn drie personen aangehouden en er is administratie in beslag genomen. Op een van de locaties is forensisch onderzoek ingesteld door de Forensische Opsporing van de Landelijke Eenheid en de Eenheid Oost-Nederland van de politie.

Uitbuiting en mishandeling
De vermoedelijke uitbuiting en mishandeling van de zwakbegaafde man heeft ruim 8 jaar lang plaats gevonden. Hij werd ’s avonds opgesloten en moest gedurende 7 dagen per week, 16 uur per dag werken zonder dat daar een vergoeding tegenover stond. Als hij het werk niet goed deed werd hij mishandeld. De man heeft vermoedelijk ook als katvanger een bedrijf, een huis en een aantal voertuigen waar meerdere boetes van het CJIB op open staan op zijn naam gehad.

In bewaring
Twee van de verdachten zijn gisteren door de rechter-commissaris in bewaring gesteld voor 14 dagen. De derde verdachte is heengezonden in verband met zijn geringere betrokkenheid.

Inzet defensie
Een gespecialiseerd zoekteam van Defensie, een zogenoemde Advanced Search Teams (AST), heeft ook geassisteerd. Politie en Justitie doen geregeld een beroep op de zoekteams van Defensie. De zoekspecialisten hebben hun expertise voor een belangrijk deel opgedaan tijdens de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan (2006-2010), tijdens het zoeken naar geïmproviseerde explosieven en wapen- en munitiedepots. Een militaire inzet gebeurt altijd onder gezag van de officier van Justitie.

(bron: OM)

Het laatste 112-nieuws uit Tubbergen rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Tubbergen! Volg ons ook op Facebook!